Mehhikopärane supp

300 g broilerifilee ribasid

1 sl õli

1 sibul

1 küüslauguküüs

2 sl takomaitsesegu (VÜRTSID)

5 dl vett

1 kanapuljongikuubik

3 sl tomatipastat

1 tl tšillipastat (võib ka tšillit kasutada)

purustatud mustapipart

1 punane paprika

2.5 sl vahukoor

Pruunista pannil tükeldatud broilerifileed õlis. Koori ja tükelda sibul jaküüslauguküüs ning lisa koos maitseseguga potti. Sega. Lisa vesi,puljongikuubik ja maitseained. Keeda u. 5 minutit. Poolita ja puhasta paprika. Lõika väikesteks tükkideks. Keeda mõni minut, lisa vahukoor. Kaunista peterselliga. 

(0)

Suvikõrvitsa- kodujuustukotlet

Koostisained: 1 riivitud suvikõrvits 300 g kodujuustu 1 riivitud porgand 3 keedetud karulit riivituna 1 muna 3 spl jahu soola õli praadimiseks Prantsuse ürdisoola (VÜRTSID) tükeldatud värsket tilli paneerimiseks riivsaia purustatud musta pipart Valmistamine: Riivi suvikõrvits ja jäta nõrguma. Kui vaja siis pigista suvikõrvitsat peos tugevalt, et eemaldada liigne vesi. Lisa suvikõrvitsa juurde ülejäänud komponendid. Sega massiks. Vormi segust pallid, veereta riivsaias ning vormi kotletiks. Prae kuumas õlis mõlemalt poolt mõned minutid. Serveeri jogurtikastmega.
(0)

Ürdine risotto kreemja kanafileekastmega

Koostisained: risotto 1 väike porgand 1 väike mugulsibul õli 1,5dl riisi Prantsuse ürdisool (VÜRTSID) 4 päikesekuivatatud tomatit sool 4,5dl  vett kaste 1 mugulsibul 1 väike porgand 400g kanafileed õli 2dl vahukoort 2dl vett 1spl jahu sool Tai maitseainesegu kanale (VÜRTSID) 1tl inglise sinepit Valmistamine: Puhasta porgand ja mugulsibul ning tükelda. Lisa potti õli ja tükeldatud köögiviljad ning blanšeeri kuni sibul on klaasjas. Lisa riis ja sega kõik kokku, kalla peale vesi. Jäta hauduma. Poole haudumise ajal lisa juurde sool, maitseained ja päikesekuivatatud tomatid. Hauta kuni vesi on aurustunud ja riis küps. Puhasta sibul ja porgand ning tükelda kanafilee ja köögiviljad. Pane pannile õli ja lisa köögiviljad, prae kuni sibul on klaasjas ning lisa juurde tükeldatud kanafilee. Maitsesta soola, maitseaine ja sinepiga. Küpseta kuni kanafilee on küps. Raputa peale 1spl jahu ja sega kõik kokku. Kalla juurde vesi ja vahukoor. Lase kastmel keema tõusta ja sega seni kuni kõik on omavahel segunenud.
(0)

Rabarberimarinaadis broiler

Koostisosad: 1 broiler u. 1,5kg 1 suur rabrberivars soola 1tl jahvatatud sidrunheina (VÜRTSID) 1tl jahvatatud musta pipart (VÜRTSID) 2spl mett 3-4 porgandit Valmistamine: Tükelda rabarber ning keeda vähese veega. Jahuta. Määri broilerit mee, soola ja maitseaineteseguga. Lisa jahutatud rabarberikompott. Lase 2-3 tundi maitsestuda. Puhasta porgandid, aseta ahjuplaadile, lisa maitsestatud broiler. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 1,5 tundi. NIPP! Broilerit võib küpsetada ka küpsetuskotis. Sama marinaadiga võid valmistada ka broilerikoibi ja neid grillida.
(0)

Marineeritud sealihalõigud

Koostisosad: 4 150g seakaelakarbonaadi 2 viilutautd sibulat 2spl Maitseainet sealihale (VÜRTSID) 1tl Küüslaugulaastusid (VÜRTSID) 1tl soola 300g tomatikastet 150g gaseeritudvett Valmistamine: Sega kokku kõik marinaadi ained, lisa karbonaadilõigud ning patsuta marinaad lihale. Jäta liha 2-3 tunniks maitsestuma. Grilli!
(0)

Aasia pärased sealihalõigud

Koostisosad: 4 150g seakaelakarbonaadi 2spl Aasia pärast vürtsisegu (VÜRTSID) 3-5spl sojakastet 3-4spl mett 2 sibulat 2tl tomatihelbeid 300-400ml gaseeritudvett Valmistamine: Sega kokku kõik marinaadiained (sibul tükeldada) ja patsuta marinaad lihale. Lase 2-3 tundi maitsestuda. (või üleöö) Grilli!
(0)

Krõbedad köögiviljad

Koostisained: 1,5 kg kooritud kartuleid 1kg kooritud porgandeid 1-2 tl kartuli maitsesoola (Vürtsid) 2 spl õli 1-2 tl palsamikreemi 1 tl sinepiseemneid 4 punast sibulat kooritud ja tükeldatud pisut vett Valmistamine: Tükelda puhastatud porgandid, kartulid, punased sibulad.Lisa juurde kartuli maitsesoola ja ülejäänud maitseained. Küpseta 200 kraadi juures umbes tunnike või pisut rohkem. Serveeri maitsestamata jogurti kastmega. Kartuli maitsesoolas on kasutatud järgmisi maitseaineid:meresool, suhkur, paprikapulber,kurkum, sibul küüslauk.
(0)

Seakeel tarrendis

Koostisained: 2 seakeelt vett, soola. paar tera mustapipart, mõned loorberi lehed 12 g želatiini Valmistamine: Pane seakeel koos maitseainetega potti. Lisa juurde külm vesi. Keeda umbes kaks tundi, kui keetmise ajal tekib peale vaht siis riisu vaht ära. Ära väga ägeda tulega keeda siis läheb puljong häguseks. Kui keeled on valmis siis tõsta need kaussi, lase külm vesi peale ja koori keelelt nahk ära. Kurna puljong läbi sõela teise potti. Pane želatiin vähese veega paisuma. Tükelda keel väikesteks kuubikuteks ja pane väiksematesse vormidesse või tassidesse.Põhja peale võid panna kaunistusi, mis sulle meeldib. Pane puljong pliidile ja kuumuta lisa juurde želatiin kuumuta seni kuni želatiin on lahustunud. Ära keema lase! Tõsta puljong vormidesse ja lase tarretuda. Serveeri roheliste konservhernestega ja hapukoore-mädarõika kastmega.
(0)

Kana- köögiviljapirukas rukkijahu põhjal

Piruka põhi: 175 g võid 2 muna 2 tl Vahemerehõngulist maitsesoola (Vürtsid) 3 dl rukkijahu 2 tl nisujahu (soovikorral) 1 tl küpsetuspulbrit Täidis: 400 g kanafileed või kanakintsuliha 400 g külmutatud porgandi brokkoli-lillkapsa segu 200 g hapukoort 100 g kohvikoort 2 muna tilli 1tl Hõrku maitseainet kanale (Vürtsid) soola Valmistamine: Pane külmutatud köögiviljad sulama. Tükelda kana väikesteks tükkideks ja prae panni , maitsesta hõrgumaitseainega lisa juurde köögiviljad ja sega läbi. Piruka põhjaks vahusta või vahemerehõngulise maitsesoolaga vahule. Lisa ükshaaval juurde munad. Sega kokku jahud ja küpsetuspulbervõi- muna vahu hulka. Suru saadud segu küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhja ja äärtele. Vala kana köögivilja segu piruka põhjale. Klopi kokku hapukoor, kohvikoor ja munad lisa juurde tilli ja soola. Vala saadud segu pirukale. Küpseta 180 kraadi juures umbes 30 minutit.
(0)

Kotletid kodujuustu ja porgandiga

Koostisained: 600 g kodust hakkliha 150 g kodujuustu hapukoorega 1 riivitud porgand 1 sibul tükeldatud 1-2 tl hakkliha maitseainesegu (Vürtsid) 2 muna praadimiseks õli paneerimiseks riivsaia Sega kokku kõik kotleti koostisained. Jäta mõneks ajaks valmis segu maitsestuma. Vormi saadud segust meelepärase suurusega kotletid. Paneeri riivsaias ja prae pannil mõlemalt poolt paar minutit.Serveeri meelepäraste lisanditega.
(0)

Kevadine kanasalat

Koostisosad: 1 pakk beebispinatit pool pikka kurki 250g kirsstomateid 150g heledaid viinamarju 2 kanafileed 1,5tl Tai maitseainesegu kanale (VÜRTSID) pisut soola ja õli õli sool suhkur must pipar ananassimahl Valmistamine: Maitsesta kanafilee maitseainesegu, soola ja õliga. Jäta paariks tunniks maitsestuma. Prae kanafileed mõlemalt poolt kuldpruuniks. Aseta alusele beebispinat, tükelda juurde kurk, kirsstomatid ja heledad viinamarjad. Sega kokku õli, suhkur, sool, pipar ja ananassimahl. Nirista kaste salatile ja viiluta peale küpsetatud kanafilee.
(0)

Tuline risotto koos vürtsikate taco tšipsidega

Koostisained: 2dl riisi 6dl vett 1 suur porgand 1 suur sibul veerand suvikõrvitsat 1-2tl Tulist maitsesoola (VÜRTSID) õli 4 tortillat õli Taco maitseainet (VÜRTSID) Riisi valmistamine: Koori porgand, sibul ja suvikõrvits ning tükelda väikesteks kuubikuteks. Pane potti õli, lisa tükeldatud juurviljad, maitsesool ning paseeri. Lisa juurde riis ning kuumuta mõned minutid. Pane 2dl vett ning kui see on peaaegu ära keenud lisa järgmised 2 dl vett. Korda, kuni vesi on otsas. Soovikorral tükelda juurde lehtpeterselli. Taco tšipside valmistamine: Pane pannile pisut õli ning aja kuumaks. Prae tacosid mõlemalt poolt kuldpruuniks. Raputa peale taco maitseainet. Tõsta tacod pannilt ning lõika meelepärasteks tükkideks. Suvel saab valmistada grillil.
(0)

Nuikapsa salat Prantsuse ürdisoolaga

Koostisained: 1 nuikapsas pool pikka kurki 1,5tl Prantsuse ürdisoola (VÜRTSID) pisut õli Valmistamine: Koori nuikapsas ning lõika peenikesteks ribadeks. Lõika kurk peenikesteks ribadeks. Maitsesta Prantsuse ürdisoola ja õliga.
(0)

Muredad šokolaadiküpsised

Koostisosad: 200g võid 1dl suhkrut 4 munakollast 4,5dl jahu (millest pool, võib olla täisteranisujahu) 1tl küpsetuspulbrit 1tl kaneeli (VÜRTSID) 1dl küpsetuskindlaid šokolaadinööpe Valmistamine: Vahusta või suhkruga kohevaks. Lisa ükshaaval juurde munakollased. Sega kokku jahu, küpsetuspulber ning lisa juurde või- muna segule. Viimasena lisa šokolaadinööbid ja kaneel. Lase taignal 1 tund seista. Raputa lauale jahu, rulli lahti taigen, vormi vormidega meelepärased kujutised ja küpseta ahjus 200 kraadi juures. Lase plaadil jahtuda ning naudi!
(0)

Särtsakad lihalõigud

Koostiosad: 0,5kg seakaelakarbonaadi õli Särtsakat maitseainesegu (VÜRTSID) Valmistamine: Lõika karbonaadist 150g lõigud. Vasarda lihahaamriga õhemaks. Raputa liha mõlemale poolele särtsakat maiteainesegu ning määri õliga. Jäta paariks tunniks maitsestuma. Prae liha kuumas õlis mõlemalt poolt u 3-4 minutit. Serveeri meelepäraste lisanditega.
(0)

Vahemerehõngulised linguinid

Koostisosad: 300g Tartu Milli Linguine pastat 1 pakk Mozzarella juustu natuke õli 2 küüslauguküünt 1 sibul soola Vahemerehõngulist maitsesoola (VÜRTSID) pasta keetmiseks vett Valmistamine: Keeda pastat soolaga maitsestatud vees umbes 7-9 minutit. (Pane pasta keevasse vette) Nõruta, koori küüslauk ja sibul ning tükelda peeneks. Kuumuta pannil sibul ja küüslauk kuldseks. Lisa juurde nõrutatud pasta ning sega läbi. Maitsesta Vahemerehõngulise maitsesoolaga. Tükelda mozzarella juust väiksemateks tükkideks ja lisa pastale.
(0)

RAVIM, MILLEGA SAAB JAGU ENAM KUI 50 TÕVEST

Proovi teed, millega suudad haigusi ennetada ja oma keha tervendada ning puhastada seda parasiitidest ja toksiinidest.
Mitmed uuringud on tõestanud kurkumi võimsaid raviomadusi. Seda tarbides on võimalik nii vähki ennetada kui ka seda ravida. Kurkumiinil on unikaalne võime jõuda vähirakkudeni ja muuta nende DNA-d, mis põhjustab rakkude hukkumise, kuid erinevalt sünteetilistest vähivastastest ravimitest, ei mõjuta see terveid rakke ega tekita kahjulikke kõrvalmõjusid. Indias kasutataks kurkumit juba iidsetest aegadest keha puhastamiseks mürkidest ja toksiinidest, samuti aitab see ivelduse ja oksendamise puhul. Ka kõik muud vürtsid, mis sellesse teesse kuuluvad on tuntud oma kasulikkude ja tervendavate omaduste poolest. Tervistava tee retsept: Pool supilusikatäit ingverit Pool supilusikatäit kaneeli 1/6 supilusikatäit kurkumit Näpuotsatäis kardemoni 500 ml vett Pool klaasi piima Soovi korral pisut mett Valmistamine: Sega vürtsid ja vala need 500 ml keevasse vette. Sega hoolikalt ning lisa soovi korral piim. Joo seda vähemalt korra päevas.
(0)

MANGOLDI KITSEJUUSTU SALAT VUTIMUNADEGA

Vaja läheb: Mangolti salat 200 gr. 1,4 kollast melonit kuubikuteks hakituna 12 vutimuna kõvaks keedetuna ja pooleks lõigatuna 1 tops kirsstomatit 100 gr. Pool sidrunit 100 gr. kitsejuustu 4 värsket rosmariini oksa 1 spl mett 4 spl päevalille õli VÜRTSIDE SALATIMAITSEAINESEGU VÜRTSIDE TSILLIHELBED VÜRTSIDE PRAETUD RÖSTSIBUL
Tee nii: Pane külma vee all pestud salatilehed kausi põhja, peale hakitud melonikuubitud, edasi lao kõik muud asjad kihiti (eelnevalt poolita ) , viiluta kitsejuust ja pruunista see kuumal pannil kahelt poolt maitsestades seda tsillihelvestega. Aseta kitsejuustu viilud salati peale. Salatikastmeks sega väikeses kausis 4 spl päevalille õli, 1 spl mett ja sorts kuuma keedetud vett koos salatimaitseaineseguga. Kalla segatud kaste salatile peale ja kaunista nelja rosmariini oksaga. Head isu!
(0)